Portada > EMAS 22

AMB EL SUPORT DE:EMAS 22

INTRODUCCIÓ

L’Àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal de la Conca de Barberà va ser creada l’any 1992, amb el primer propòsit de gestionar el servei de recollida selectiva de vidre a la comarca. Des d’aleshores, la gestió ambiental ha estat un dels objectius principals d’aquesta àrea, que progressivament, s’ha dotat dels recursos materials i humans per desenvolupar-la.

L’any 1996, mitjançant un conveni subscrit amb els 22 Ajuntaments de la comarca, el Consell Comarcal va assumir la competència municipal de gestionar els residus municipals de forma íntegra i mancomunada. Si bé durant tots aquests anys s’han anat implantant nous serveis i instal·lacions, la construcció i posada en funcionament del Centre Comarcal de Tractament de Residus de l’Espluga de Francolí, l’any 2003, constitueix un pas definitiu en la gestió comarcal. L’Organisme de Gestió i Control del Servei de Residus Municipals, format per representants polítics i socials de tota la comarca, vetlla per la correcta gestió dels residus comarcals, el seu tractament i la promoció d’actuacions de comunicació i sensibilització ambientals.

La consolidació d’un equip tècnic i els control sobre les infraestructures comarcals existents, ha permès incorporar l’any 2007, les competències en l’administració i sanejament de les aigües residuals. En un territori marcat per poblacions petites i un paisatge de mosaic agrícola d’una gran bellesa, la missió de l’Àrea de Medi Ambient es centra en seguir facilitant la gestió ambiental del territori i dotar de serveis i instal·lacions de qualitat el conjunt dels municipis i la seva població per preservar aquest patrimoni. És per aquest motiu que neix el Projecte E+22.

Al setembre de 2007, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà va rebre la certificació de qualificació ambiental EMAS. Aquesta implantació va permetre monitoritzar i millorar el comportament ambiental de l’organització amb la integració de criteris ambientals en el conjunt de la nostra política i la gestió interna dels serveis comarcals. Aquests procediments impliquen la millora de la gestió ambiental en aspectes com la reducció de residus, la implicació dels treballadors, l’estalvi d’energia, la minimització dels riscos d’accidents, la comunicació interna i externa dels resultats ambientals, la reducció de costos i la millora de la imatge, aportant credibilitat al conjunt de la gestió comarcal i entre els usuaris dels nostres serveis.

Vistos els grans beneficis que això pot aportar a la nostra comarca, es va considerar necessari fer una aposta valenta, ambiciosa però sobretot, de futur responsable i sostenible.

 
 

El Departament de Medi Ambient del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, va decidir servir d’exemple a tots els municipis de la comarca i liderar un projecte pioner al nostre país, implantar un Sistema de Gestió Ambiental, segons el Reglament Europeu EMAS, als 22 municipis que formen part de la Conca de Barberà, l’E+22.

El projecte es va iniciar al maig de l’any 2009 i s’han executat segons les següents fases:

FASE 1:

1. Anàlisi ambiental Inicial dels 22 municipis:

Es va realitzar un Anàlisi Ambiental de tots els municipis de la Conca de Barberà. A través d’aquests anàlisis es va identificar l’estat real de la gestió ambiental als Ajuntaments per ser el punt de referència per enfocar la fase 2 del projecte.

FASE 2:

1. Presa de dades per a l’establiment d’objectius incloent la definició de fites ambientals per a la posterior definició del Programa Ambiental específic de cada Ajuntament:

2. Definició del Programa Ambiental a on es recullen els objectius i fites identificats

3. Jornada d’informació i formació al personal de cada Ajuntament per aconseguir la implicació en el sistema

4. Presa de dades per a la definició de la Documentació del sistema

5. Documentació del sistema

6. Inici de la implantació del sistema (1ª part)

FASE 3:

1. Implantació del sistema (2ª part)

2. Auditoria Interna

FASE 4:

1. Auditoria de certificació

2. Validació de la Declaració Ambiental

3. Obtenció del registre EMAS